Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 18/5/2006
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Eva Galambos
Titlul articolului: Europarlamentarii unguri i-au cerut socoteala lui Olli Rehn ca "a uitat" de problema minoritatii maghiare din Romania
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/international/europarlamentarii-unguri-i-au-cerut-socoteala-olli-rehn-quot-uit-259485



In dezbaterile de la Strasbourg ale Rapoartelor de tara , mai multi eurodeputati din Ungaria au criticat dur documentul si personal pe comisarul Olli Rehn. In dezbaterile de la Strasbourg ale Rapoartelor de tara , mai multi eurodeputati din Ungaria au criticat dur documentul si personal pe comisarul Olli Rehn, deoarece problema minoritatii maghiare din Romania a fost trecuta cu vederea. "Unde au disparut  din Raport cei 1,5 milioane de maghiari, una dintre cele mai numeroase minoritati din Europa,?" a intrebat Kinga Gál (PPE, deputata din partea FIDESZ), in conditiile in care capitolul consacrat protectiei minoritatilor s-a ocupat aproape in exclusivitate de situatia romilor. Statutul minoritatilor a fost mentionat intr-o singura propozitie in care Comisia se angajeaza "sa urmareasca cu atentie" situatia acestei legi, informeaza cotidianul budapestan Nepszava si agentia MTI. Vorbitoarea a aratat ca daca toate rapoartele anterioare, fie ale Comisiei, fie ale Parlamentului European, au vorbit despre cerintele  comunitatii maghiare, aceasta din urma abia daca le aminteste, cu toate ca "maghiarii din Romania nu au disparut dupa octombrie 2005, ca de altfel nici problemele asupra carora a atras atentia Parlamentul European. Sunt probleme nesolutionate si este din ce in ce mai evident ca nu exista nici vointa politica pentru rezolvarea lor. Este vorba de legea minoritatilor, asigurarea invatamantului superior in limba maghiara, aplicarea principiului autoadministratiei, modificarea legii electorale discriminatorii", a spus Kinga Gál (foto). Dupa incheierea discursului, eurodeputata a predat comisarului Olli Rehn scrisoarea parlamentarilor europeni si cateva dintre cele 5.000 de scrisori adresate acestuia de catre maghiari din Transilvania si o serie de societati civile.


La randul sau, socialistul Csaba Tabajdi a mentionat ca raportul a dat aproape complet uitarii problema minoritatilor. El a precizat ca PSU sprijina aderarea Romaniei si Bulgariei la 1 ianuarie 2007, dar acest sprijin "nu inseamna ca guvernele roman si bulgar vor fi scutite sa se mai ocupe de lipsurile enumerate in rapoartele precedente ale Comisiei Europene si Parlamentului European".Si Tabajdi a solicitat Comisiei Europene sa insiste ca Romania sa adopte legea minoritatilor, sa urgenteze retrocedarea bunurilor apartinand bisericilor si sa infiinteze universitatea  maghiara finantata de stat. Vorbitorul a opinat ca Rehn "aplica standarde duble", deoarece "in cazul celor 10 state care au aderat in urma cu doi ani, a cerut mult mai mult in domeniul minoritatilor, iar acum cere mult mai putin din partea Romaniei". Eurodeputatul liberal István Szent-Iványi a considerat regretabil faptul ca invatamantului universitar in limba materna a minoritatilor nu i s-a acordat importanta cuvenita. El a considerat "prea optimista" pozitia Comisiei in ceea ce priveste retrocedarea bunurilor apartinand bisericilor.


In luarea sa de cuvant la incheierea dezbaterilor,  Olli Rehn nu a reactionat la interventiile legate de problema minoritailor, dar a mentionat ca, la toamna, Comisia va elabora inca un raport in care se va ocupa de problemele legate de integrare

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.